FreshSealer zorgt voor arbeidsbesparing bij het bossen van snij-kalanchoë
Voor de komst van de FreshSealer verdrongen de bindsters elkaar bijna aan de band. Nu werkt iedereen plezieriger en spaart Laurant Fleur twee medewerksters uit bij het bossen. Ook blijven de kwetsbare snij-kalanchoë’s mooier door minder handelingen.
Laurant Fleur in het Gelderse Ammerzoden teelt als eerste in Nederland snij-kalanchoë’s. Op zoek naar een ander gewas kwam het bedrijf in contact met de Deense specialist Queen Flowers die het nieuwe product zeer gecontroleerd in de markt zet. In één kas staan nog chrysanten, in de twee andere rukken de kalanchoë’s op.
De teelt past goed bij het bedrijf. De stekken worden rechtstreeks in de grond gezet en de opgroeiende planten krijgen steun van chrysantengaas. “Wel duurt de teelt een heel stuk langer en is hij arbeidsintensiever. Bij de oogst moeten alle stelen met de hand geknipt en ontbladerd worden”, vertelt bedrijfsleider Jan Jaap van Steenbergen.
Kwetsbare stelen
Ontbladeren, bossen, hoezen en tapen gebeurt allemaal op een beperkte ruimte in de verwerkingshal. “De stelen zijn kwetsbaar, zodat je er geen elastiekje omheen kunt doen. Daarom tapen we om de hoes heen. Voorheen deden twee of drie mensen dat met een handmatig tape-apparaat. Daardoor was het heel druk aan de machine”, vertelt hij.
Dat was geen ideale situatie. Productspecialist Marcel Weering van Royal Brinkman deed hem de oplossing aan de hand:
sinds half november is de FreshSealer in gebruik. Dit apparaat voorziet iedere bos van de Innoseal-sluiting, onder andere bekend van broodzakken in de supermarkt. Kenmerkend is dat de plastic tape gecombineerd wordt met een stukje papier, waardoor de sluiting heel gemakkelijk te verbreken is door de consument.
Arbeidsbesparing
Van Steenbergen is er na een paar maanden erg over te spreken. “We sparen twee mensen uit en de kwaliteit van de bossen is omhoog gegaan. De tape zit altijd op dezelfde hoogte en blijft goed strak zitten. We hoefden niets aan de verwerkingsband aan te passen. Het apparaat kon er gewoon tussen gezet worden.” Weering vult aan dat er slechts 62 centimeter (één binderplek) nodig is om het apparaat in te passen. Het meest innovatieve deel van het systeem is eigenlijk de tape zelf. “Normaal slaat zulk acrylaat-plastic wit uit als het nat wordt en verliest zijn plakkracht. Deze tape blijft transparant en goed plakken en is ook nadien gemakkelijk te openen”, vertelt de productspecialist. De capaciteit is tot 5000 bossen per uur. Als tevens een zakje snijbloemenvoeding meegetaped wordt, is dat 3600 per uur. Een interessante optie is dat het stukje papier bedrukt kan worden. “Momenteel staat het logo van ‘Queen’ erop, maar we denken ook aan bijvoorbeeld de oogstdatum en de herkomst”, vertelt de bedrijfsleider.
Alleen te huur
Een investering is niet nodig, want het apparaat is alleen te huur. Onderhoud en service en onderdelen zijn inbegrepen. “Het is goedkoper om het apparaat te gebruiken en de service is vlot. Als er iets is, komt de monteur binnen een half uur en als hij het niet meteen kan repareren, heeft hij een vervangend apparaat bij zich. Het wordt allemaal heel goed opgepakt door Royal Brinkman en The Tape Factory”, geeft Van Steenbergen aan. Marcel Weering ziet de belangstelling voor de FreshSealer snel groeien, zowel bij teeltbedrijven als bij boeketterieën.
Royal brinkman Magazine | Nummer 119 – September 2017